bun cha przepis

Bun Cha (Wietnam)

Były już „Tureckie kotlety mielone” pora więc na wersję Wietnamską. Bun Cha to danie z mięsa mielonego (w formie właśnie dużych pulpetów) z dodatkami, które zazwyczaj składają się z makaronu ryżowego i warzyw. Przygotowałem na start wersję okrojoną, bo zależało mi na samych pulpetach, ale z całą pewnością będę eksperymentował dalej z tym tematem ;).

Lista zakupów (4 porcje)

  • 500g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej jasnego)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 szalotki
  • świeży imbir (około 2cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz
  • makaron ryżowy
  • dowolne warzywa do podania (np. papryka, marchewka)Na sos
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1-2 papryczki chilli
  • 2 łyżki soku z limonki

Krok 1: Mięso przekładamy do miski, dodajemy sos rybny i sojowy. Kroimy drobno szalotkę, imbir i czosnek i również dodajemy do mięsa. Do tego miód i pieprze.

Krok 2: Wyrabiamy mięso ręką aż do połączenia wszystkich składników, a następnie wyrabiamy kotlety. Mniej więcej wielkości połowy tych mielonych które znacie z polskich stołów ;).

Krok 3: Kotlety smażymy na patelni grillowej z obu stron.

Krok 4: W międzyczasie przygotowujemy sos. Dodajemy do rondelka wodę, cukier, sos rybny, sos sojowy, posiekany czosnek, ocet i papryczkę chilli. Czekamy aż całość się zagotuje. Na koniec dodajemy sok z limonki.

Krok 5: Całość podajemy osobno (sos i kotleciki) na makaronie ryżowym, możecie dodać sałatę i surowe, lub grillowane warzywa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *