Burrito z awokado przepis

Domowe Burrito z Awokado i Wołowiną

Trochę dziwi mnie fakt, że w naszym kraju burrito nigdy nie zdobyło większej popularności jeśli chodzi o uliczne jedzenie. Mam nadzieję, że jeszcze się to zmieni, jednak na ten moment jedyne co nam pozostaje to zrobić sobie dobre burrito w domu. A nie jest to wcale trudne i naprawdę warto!

Dziś moja wersja na dość klasyczne burrito z małymi zmianami, które powinny przypaść Wam do gustu. Jest to także wersja, którą przygotujecie śmiało ze składników, które znajdziecie w każdym większym sklepie, dyskoncie czy markecie.

Składniki na Burrito

  • 400g wołowiny
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (mogą być krojone, mogą być całe)
  • puszka fasoli czerwonej
  • papryczka chilli świeża (ewentualnie płatki chilli lub mielona papryka chilli)
  • 1 cebula
  • suszone pomidory (około 5 kawałków)
  • papryka jalapeno (ze słoika) – ilość wedle uznania
  • 100 ml bulionu drobiowego/wołowego
  • sól
  • pieprz
  • cukiera do tego jeszcze
  • ryż – 2 torebki = 200g
  • pół dużej cebuli / jedna mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół papryczki chilli
  • pół litra bulionu
  • oliwa z oliwek
  • placki tortilla 4 sztuki

jak przygotować burrito

Jak przygotować burrito?

Krok 1: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek (1 ząbek) oraz cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili dorzucamy posiekane chilli. Smażymy 2-3 minuty a następnie dorzucamy surowy ryż i smażymy aż nie pokryje się oliwą (podobnie jak w przypadku przygotowywania ristotto). Całość zalewamy bulionem, dodajemy 2 łyżki pomidorów z puszki, przykrywamy i czekamy aż ryż wchłonie wodę (od czasu do czasu mieszając).

Krok 2: Na innej patelni rozgrzewamy oliwę, również podsmażamy czsonek i cebulę oraz dorzucamy chilli. Następnie dodajemy wołowinę i smażymy w wyskiej temperaturze przez kilka minut.

Krok 3: Gdy całość się podsmaży dodajemy fasolę, suszone pomidory oraz przyprawy (sól, pieprz, cukier). Smażymy kilka minut.

Krok 4: Dodajemy bulion i pomidory z puszki i na małym pod przykryciem dusimy około 40 minut.

Krok 5: Na placki tortilla nakładamy 2-3 łyżki ryżu, tyle samo wołowiny, kilka plasterków awokado oraz kilka kawałków papryczek jalapeno. Całość możecie posypać także serem mozarella. 🙂

 

burrito prosty przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *