Grillowany Ser Halloumi, na cukinii z pieczonymi ziemniakami (Grecja)

Dziś pierwszy przepis w ramach challange 2016 (i w ogóle pierwszy na blogu) który mogę śmiało przypisać do kategorii dań greckich. Ser Halloumi znałem już wcześniej, ale nigdy jako główny składnik dania, zawsze jako dodatek.

Jeśli ja miałbym opisać jak smakuje ten specyficzny ser, oraz jaką ma strukturę, to napisałbym, że to połączenie fety i naszego Oscypka. Jest ciekawy, specyficzny i myślę, że powinien przypaść w smaku większości z ludzi, którzy lubią choć jeden ze wspomnianych serów wyżej.

Dzisiejszy przepis to popularny w Grecji (podobnie jak u nas w przypadku Oscypka) Halloumi w wersji grillowanej z grillowanym makaronem z cukinii, pieczonymi ćwiartkami ziemniaków, oraz z nutą sosu balsamico.

To również fajne danie z tego względu, że jest naprawdę proste. Ciężko tu coś zepsuć. Jest szybko, stosunkowo tanio (najdroższa część to sam ser, mój kupowałem podczas tygodnia greckiego w Lidlu i kosztował niecałe 10zł za nieco ponad 200g, czyli porcję dla dwóch osób. Nie ma więc tragedii), no i przedewszystkim smacznie!

Lista zakupów (dla dwóch osób):

  • Ser Halloumi (opakowanie 200-250g)
  • 1x średniej wielkości cukinia
  • 300-400g ładnych, czystych, ziemniaków
  • sos balsamiczny
  • płatki chilli (lub chilli w proszku)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek

Jak przygotować grillowany ser Halloumi?

Krok 1: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na 4-8 części w zależności od preferencji i wielkości ziemniaków. Osuszamy, wrzucamy do miski, dodajemy około dwie łyżki oliwy, pół łyżeczki płatków chilli, ziół, soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

Krok 2: Za pomocą obieraczki do warzyw „obieramy” cukinię by przybrała postać makaronu tagliatelle ;). Mieszamy z odrobiną pieprzu i przeciśniętym ząbkiem czosnku, oraz odrobiną oliwy.

Krok 3: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wrzucamy wcześniej przygotowane ziemniaki (koniecznie na papierze do pieczenia). Powinny spędzić tam 15-30 minut w zależności od wielkości. Najlepiej sprawdzać je po upływie kwadransu.

Krok 4: Ser Halloumi kroimy na plastry grubości 10-15mm i grillujemy na średnim ogniu na patelni grillowej (około dwóch minut z każdej storny) lub na grillu elektrycznym (około 3 minut na średniej mocy). W tym samym czasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową przygotowaną cukinię i smażymy około 5 minut. W trakcie smażenia delikatnie solimy.

Krok 5: Wyciągamy ziemniaki tuż przed podaniem, układamy cukinię, na niej ser Halloumi oraz ziemniaki. Ser i cukinię skrapiamy sosem balsamicznym.

grillowany halloumi przepis

Proste, szybkie, smaczne. I o to chodzi ;).

Swoją drogą wiosennie naszło mnie na kilka całkowicie autorskich i pewnie nieco dziwnych połączeń smaku. Mam je zamiar przetestować i obok świetnych dań z całego świata przedstawię Wam także trochę moich wariancji, których chyba jeszcze nikt nie próbował, a przynajmniej nikt tego nie spisał ;).

Najsmaczniejsze dania świata na Facebooku!

3 myśli na temat “Grillowany Ser Halloumi, na cukinii z pieczonymi ziemniakami (Grecja)

    1. Bardzo fajne i mega proste. Szkoda, że ser nie należy do najtańszych, ale z drugiej strony taka porcja na dwie osoby za 10zł… nie jest źle. Zapomniałem dodać: polecam jedzenie sera z żurawiną ;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *