spaghetti jednopatelniowe

Jednopatelniowe spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Siemka. Pamiętacie mnie jeszcze? Nie było mnie tu rok! 😮 Szybko zleciało, jednak nie myślcie, że przez ten czas nie odkrywałem nowych smaków, którymi mógłbym się z Wami podzielić. Wręcz przeciwnie, udałem się w gastronomiczną podróż odkrywając sporo nowych smaków azji oraz śródziemnomorskich.

Dziś podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów z ostatnich kilkunastu miesięcy. Przepisu nieszczególnie bardzo tradycyjnego. Włoskie mamy i babcie pewnie łapią się za głowę widząc sposób przygotowania tego dania. Zainspirował mnie do niego Donal Skehan, jego zaś Martha Stewart.

Przepis uwielbiam i wracam regularnie od czasu odkrycia go, ze względu na naprawdę mieszankę klasycznych włoskich smaków, połaczoną z szybkością, prostotą i… faktem, że do zmywania macie tylko jedną patelnię. Danie to nie wymaga bowiem od Was wcześniejszego gotowania makaronu.

Składniki na 2 porcje

  • 200g spaghetti (może być również tagliatelle, ale raczej wyłącznie suszone ze względu na czas gotowania całości)
  • 200g szpinaku baby
  • 1 papryczka chilli (możecie ominąć jeśli chcecie wersję łagodną, ale raczej nie zastępujcie słodką papryką – średnio się wkomponuje)
  • 3-4 suszone pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • pół średniej wielkości cebuli (lub 1 mała)
  • 15-20 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków bazylii
  • 50g sera pecorino (ale inny dobrej jakości twardy ser też się nada)
  • sól i pieprz

Przygotuj:

  • dużą patelnię, która pomieści suorwy makaron spaghetti

 

Jak przygotować jednopatelniowe spaghetti?

spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami

Krok 1: Tak łatwego przepisu jeszcze tutaj chyba nie było. Najważniejsza rzecz o jakiej musisz tutaj pamiętać to by pokroić cebulę, chilli i czosnek w możliwie cieńkie plasterki. W tym daniu nie smażysz niczego wcześniej, dlatego warzywa te mają tylko niecałe 10 minut by dojść do odpowiedniego poziomu. To niewiele jeśli będą zbyt grube. 🙂
Zatem kroimy wspomniane warzywa. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szpinak myjemy, dorzucamy pomidory suszone i bazylię i całość umieszczamy na patelnii razem z makaronem (patrz foto).

Krok 2: Gdy wszystko mamy już na patelnii zalewamy całość 600-650ml wody. Dodajemy oliwę i stawiamy na średnim ogniu. Mieszamy do czasu aż większość wody wchłonie makaron i stworzy nam się delikatny sos.

Krok 3: Dodajemy sól i pieprz do smaku, ser, mieszamy ostatni raz i gotowe!

spaghetti ze szpinakiem przepis

To tyle. Jednopatelniowe spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami to naprawdę danie godne spróbowania. To tylko podstawowa wersja. Próbowałem także wersji z grillowanym kurczakiem, cukinią, tuńczykiem i wszystkie wypadają naprawdę fajnie. Próbujcie i dajcie znać co myślicie!

Fanów spaghetti odsyłam także do wersji z surowymi warzywami oraz spaghetti z masłem orzechowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *