kofty z indyka przepis turcja

Kofty z Indyka (Turcja)

Dziś mam dla Was danie, które z jednej strony wydawało mi się niewielką innowacją w stosunku do tego co znamy, czyli klasycznych „mielonych”, jednak już po spróbowaniu stwierdziłem, że kilka drobnych zmian robi różnicę. Niech o smaku Koftów z indyka świadczy fakt, że smakują one nawet tym, którzy nie chcą tknąć mielonych przez całe życie.

Kofty robię z indyka, ale tak naprawdę możecie spróbować z dowolnym mięsem mielonym. Polecam spróbować, bo smak kilka dodatków o których możecie przeczytać poniżej sprawia, że mielone w wersji Tureckiej mają fajny, świeży aromat i smak.

Próbowałem także Koftów używać jako mięso do burgerów i wyszło równie ciekawie. Także jak zwykle polecam eksperymentować!

Lista zakupów (3-4 porcje)

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki pietruszki świeżej, lub suszonej
  • 2 łyżki koperku (można użyć także około 1 łyżki suszonego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 duża cebula (2 średnie/małe)
  • sól i pieprz

Krok 1: Jeśli używamy koperku i pietruszki w wersji świeżej to zaczynamy od bardzo drobnego siekania. To samo robimy z cebulą, oraz czosnkiem (ten ostatni można także przecisnąć przez prasę).

Krok 2: Do miski wrzucamy mięso mielone, pokrojone przed chwilą warzywa, wsypujemy chilli, oraz białko. Wyrabiamy całość przez kilka minut.

Krok 3: Formujemy nasze kofty, mniejsze niż nasze mielone ;).

Krok 4: Patelnię grillową nacieramy tłuszczem i smażymy nasze kofty po obu stronach przez kilka minut (aż przestaną być surowe w środku).

To tyle. Jak wspomniałem banalnie proste, ale to bardzo miła odmiana dla mielonych, która warta jest spróbowania. Ja (jak widać na zdjęciu) Tureckie Kofty połączyłem z Greckimi Tzatzikami i Belgijskimi frytkami (dobra z tymi Belgijskimi to trochę przesada ;)).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *