przepis kurczak balti

Kurczak Balti (Indie)

Jeśli lubicie wyraźne smaki kuchni azjatyckiej z drobiem (jak np. zielone curry z kurczakiem) a do tego należycie do fanów szpinaku, to dzisiejszy przepis na Kurczaka Balti powinien przypaść Wam do gustu.

Danie jest raczej proste, ale niestety musicie zaplanować sporo wcześniej. A to ze względu na fakt, że musimy zamarynować kurczaka, który powinien spędzić w aromatycznej miksturze całą noc w lodówce :).

Danie oczywiście możecie podawać dowolnie. Moim zdaniem najlepiej pasuje tutaj chlebek naan, ale i ryż powinien zdać egzamin.

Lista zakupów (2 porcje)

Do marynowania mięsa

  • 300-400g piersi z kurczaka
  • kawałek imbiru około 2cm (możecie użyć też imbiru z proszku, kto Wam zabroni :))
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • kolendra mielona
  • kurkuma (pół łyżeczki)
  • chilli w proszku (pół łyżeczki)
  • kmin rzymski (pół łyżeczki)
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • sól (1/4 łyżeczki)

Do sosu

  • czerwona cebula
  • 2 pomidory świeże, lub z puszki (200g)
  • 75ml śmietany 30%
  • 150-200g szpinaku

 

Krok 1 (dzień wcześniej)

Marynata: do miski wlewamy jogurt naturalny. Siekamy bardzo drobno imbir i czosnek i wrzucamy do miski z jogurtem. Dodajemy sok z jednej limonki, sól i pozostałe przyprawy.

Krok 2 (dzień wcześniej)

Kurczaka kroimy w raczej większą niż mniejszą kostkę 😉 i mieszamy z zawartością miski z kroku pierwszego. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin.

Krok 3

Zaczynamy od wyjęcia mięsa z lodówki. Mieszamy raz jeszcze zawartość miski i dajemy odpocząć na 30-60 minut.

Krok 4

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę na około 3 minuty.

Krok 5

Do cebuli dodajemy pomidory, kurczaka (oczywiście razem z marynatą!), śmietanę kremówkę, mieszamy delikatnie i czekamy aż całość się zagotuje.

Krok 6

Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż szpinak nieco zmięknie i kurczak Balti gotowy!

 

Jeśli znacie ciekawe potrawy kuchni Indyjskiej to koniecznie dajcie znać w komentarzach do tego wpisu. Zapraszam także do śledzenia Instagrama oraz fanpage na Facebooku.

One thought to “Kurczak Balti (Indie)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *