przepis kurczak balti

Kurczak Balti (Indie)

Jeśli lubicie wyraźne smaki kuchni azjatyckiej z drobiem (jak np. zielone curry z kurczakiem) a do tego należycie do fanów szpinaku, to dzisiejszy przepis na Kurczaka Balti powinien przypaść Wam do gustu.

Danie jest raczej proste, ale niestety musicie zaplanować sporo wcześniej. A to ze względu na fakt, że musimy zamarynować kurczaka, który powinien spędzić w aromatycznej miksturze całą noc w lodówce :).

Danie oczywiście możecie podawać dowolnie. Moim zdaniem najlepiej pasuje tutaj chlebek naan, ale i ryż powinien zdać egzamin.

Lista zakupów (2 porcje)

Do marynowania mięsa

  • 300-400g piersi z kurczaka
  • kawałek imbiru około 2cm (możecie użyć też imbiru z proszku, kto Wam zabroni :))
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • kolendra mielona
  • kurkuma (pół łyżeczki)
  • chilli w proszku (pół łyżeczki)
  • kmin rzymski (pół łyżeczki)
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • sól (1/4 łyżeczki)

Do sosu

  • czerwona cebula
  • 2 pomidory świeże, lub z puszki (200g)
  • 75ml śmietany 30%
  • 150-200g szpinaku

 

Krok 1 (dzień wcześniej)

Marynata: do miski wlewamy jogurt naturalny. Siekamy bardzo drobno imbir i czosnek i wrzucamy do miski z jogurtem. Dodajemy sok z jednej limonki, sól i pozostałe przyprawy.

Krok 2 (dzień wcześniej)

Kurczaka kroimy w raczej większą niż mniejszą kostkę 😉 i mieszamy z zawartością miski z kroku pierwszego. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin.

Krok 3

Zaczynamy od wyjęcia mięsa z lodówki. Mieszamy raz jeszcze zawartość miski i dajemy odpocząć na 30-60 minut.

Krok 4

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy cebulę na około 3 minuty.

Krok 5

Do cebuli dodajemy pomidory, kurczaka (oczywiście razem z marynatą!), śmietanę kremówkę, mieszamy delikatnie i czekamy aż całość się zagotuje.

Krok 6

Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dodajemy szpinak. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty aż szpinak nieco zmięknie i kurczak Balti gotowy!

 

Jeśli znacie ciekawe potrawy kuchni Indyjskiej to koniecznie dajcie znać w komentarzach do tego wpisu. Zapraszam także do śledzenia Instagrama oraz fanpage na Facebooku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *