kurczak mango chutney

Kurczak z Chutney z Mango

Dziś mam dla Was mega proste danie, które właściwie jest nie tyle odwzorowaniem przepisu innych co wynikiem mojego własnego eksperymentu w kuchni (inspirowałem się przepisem z angielskojęzycznego bloga taste of home). Jakiś czas temu kupiłem chutney mango na który nie miałem pomysłu a przepisy które znalazłem w internecie nieszczególnie do mnie przemawiały.

Postanowiłem więc przygotować kurczaka w stylu azjatyckim z chutney z mango i mlekiem kokosowym. Moim zdaniem wypadło naprawdę dobrze i przede wszystkim naprawdę interesująco. Smak pewnie nie każdemu przypadnie do gustu (jest tu sporo słodyczy) ale próbujcie, szczególnie że danie jest bardzo proste w wykonaniu.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki chutney z mango (akurat miałem dość łagodny, ale jeśli macie wersję pikantną możecie pominąć chilli)
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1 puszka (400ml) mleka kokosowego (możecie zastąpić śmietaną, ale moim zdaniem mleko kokosowe wnosi tutaj fajny smak)
  • ½ łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczka przyprawy curry
  • Szczypta soli i pieprzu

 

przepis na kurczaka z mango

 

Kurczak z chutney mango – sposób przygotowania

Krok 1: W woku rozgrzewamy oliwę, kurczaka kroimy w kostkę i smażymy. Z każdej strony, jednak zróbcie to w wysokiej temperaturze i szybko (1-2 min) by kurczak nie był suchy.

Krok 2: Do kurczaka dodajemy wszystkie przyprawy, chilli (możecie pominąć jeśli chcecie wersję łagodną) i czosnek. Smażymy przez chwilę (do momentu aż nie poczujecie aromatu przypraw).

Krok 3: Teraz czas na chutney i mleko kokosowe. Zagotowujemy i zostawiamy na niewielkim ogniu na 5-6 minut.

Krok 4: Całość podajemy z ryżem lub chlebkiem naan.

 

Proste? Proste! Polecam, bo to jedno z tych dań, które zrobicie równie szybko co półgotowe dania ze sklepu a być może odkryjecie smak, który podobnie jak mi wyjątkowo przypadnie Wam do gustu! 🙂

2 myśli na temat “Kurczak z Chutney z Mango

    1. Ja miałem z Biedronki (to znaczy to chutney Pataks ale kupiony w Biedronce). Są w kuchniach świata ale też właściwie w każdym dużym markecie gdzie są półki „orientalne”. Na 100% widziałem w Tesco na przykład.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *