kurczak po libańsku przepis

Kurczak po Libańsku

Pewnie niektórzy wiedzą, a pewnie niektórzy nie, ale mam kulinarne postanowienie noworoczne. Chcę spróbować 52 potraw z różnych zakątków świata, których nigdy przedtem nie próbowałem. O swoich postępach informuję tutaj i zachęcam Was do udziału, próbowania niektórych (lub wszystkich) dań i wrzucania swoich własnych propozycji.

Na pierwszy ogień wybrałem kurczaka po Libańsku. Przepisów na to danie jest cała masa i są one bardzo różne (jest kilka rodzajów tego dania). Ja posiłkowałem się przepisem z Kotleta, choć nieco go modyfikowałem w oparciu o informacje znalezione w sieci i proporcje samych składników, oraz o moje własne zdanie (kilka rzeczy jest tam nielogicznych jak dla mnie z kulinarnego punktu widzenia).

kurczak po libańskuKoszt: tanie/średnie

Poziom: Łatwe/średnie

Lista zakupów (na dwie osoby):

  1. 1x duża pierś z kurczaka
  2. 1x cebula
  3. 3x ząbek czosnku
  4. 2x łyżka miodu
  5. Świeży imbir (około 1cm)
  6. Ziele angielskie (kilka sztuk)
  7. 1/4 łyżeczki cynamonu
  8. Orzeszki do posypania
  9. Kuskus/ryż do podania

prosty przepis na kurczaka na słodkoKrok 1:

Kurczaka najpierw obsmażamy. Proponuję spory ogień i patelnię grillową. Najpierw jedna, później druga strona. Kurczak może być lekko surowy w środku, ważne by się fajnie zarumienił. Dobrze jest go wcześniej natrzeć oliwą. W tym czasie nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do około 180-190 stopni.

Krok 2: 

Do młynka wsypujemy ziele, cynamon i kawałki imbiru i robimy bardzo orientalną, aromatyczną papkę. Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, smarujemy przygotowaną miksturą a następnie polewamy miodem. Na to wszystko dodałem jeszcze kilka orzeszków. Moim zdaniem do smaku wniosą sporo nawet zwykłe orzeszki ziemne, więc sypcie co macie :).

Przykrywamy całość pokrywką i wsadzamy do piekarnika na około 20 minut.

kurczak z miodemKrok 3: 

Podsmażamy cebulkę na oliwie, dodajemy czosnek. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, proponuję przewrócić go na drugą stronę i delikatnie wymieszać w powstałym sosie (tak by nadmiar przypraw który znajdował się na kurczaku znalazł się w sosie). Wyjmujemy na deskę i kroimy na grube plastry.

Krok 4:

Podajemy z kuskusem, lub ryżem. Kurczaka i dodatki polewamy powstałym sosem oraz podsmażoną cebulką i czosnkiem.

 

jak zrobić kurczaka po libańskuKurczak po Libańsku mimo, że to raczej mało skomplikowane i wyszukane danie, to zaskoczył mnie BARDZO pozytywnie jeśli chodzi o smak i zdecydowanie trafi na listę dań do których będę powracał. Ciekawy, słodki i intensywny. Warto spróbować.

Tak wyglądało pierwsze z 52 dań które zamierzam spróbować pierwszy raz w życiu w 2016 roku. Na dniach kolejne, tym razem coś z kategorii barowych przekąsek (ale zapowiada się dobrze :)).

Jeśli znacie jakieś fajne dania, których zdecydowanie powinienem spróbować, to czekam na komentarze :).

2 myśli na temat “Kurczak po Libańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *