marynowany hermelin

Marynowany Hermelin / Camembert (Czechy)

Dziś w ramach mojego challange polegającego na spróbowaniu 52 nowych potraw z całego świata w 2016 roku (postępy możecie śledzić na FB) przygotowuję czeski przysmak barowy, o którym dowiedziałem się niedawno.
Nakládaný hermelín, czyli marynowany ser Hermelin, niestety ten ostatni jest trudno dostępny w Polsce, ale to ser typu camembert, więc śmiało możecie go zastąpić poczciwym camembertem właśnie :).

przpies na nakladany hermelinPrzygotowanie marynowanego camemberta jest niezwykle proste. Haczyk polega na tym, że całość powinna leżakować minimum 3-5 dni w lodówce. Moim jednak zdaniem nawet i 5 dni to trochę za mało i polecam przynajmniej tydzień. Najlepiej będzie jednak jeśli sami ocenicie, która faza jest dla Was najsmaczniejsza, bo ser może leżeć tak długie tygodnie i nic mu się nie stanie (a czytając trochę oryginalnych przepisów i komentarzy wychodzi na to, że po kilku tygodniach jest nawet jeszcze lepszy, jak się przekonam na własnej skórze to dam znać).

Lista zakupów:

  • 1x camembert/hermelin (oczywiście możecie dać więcej, byle nie upychać ich zbyt ciasno)
  • 1x mała cebula
  • 2x ząbek czosnku
  • Kilka liści bazylii
  • 3-5 szt. ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1x papryka chilli/pepperoni (tu w zależności od upodobań)
  • dobrej jakości olej/oliwa do zalania całości

Opcjonalnie:

  • papryka/papryka konserwowa
  • wszystko co uznacie, że może fajnie wzbogacić smak 😉

czeski marynowany camembert

Jak przygotować marynowany camembert?

Krok 1: Przygotujcie słoik, jeśli chcecie marynować ser w całości to oczywiście szyjka musi być odpowiednia do tego celu. Ja marynowałem w połówkach, ser marynuje się wtedy szybciej. Polecam połówki, lub ćwiartki, można wtedy wyjąć część a resztę zostawić do dalszego marynowania się.

Krok 2: Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy połowę na dno słoika. Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem. Wrzucamy część składników, później ser, reszta składników i olej.

Krok 3: Ważne jest to by olej przykrywał całość (inaczej może nam się to wszystko zepsuć).

Krok 4: Zakręcamy słoik, wkładamy do lodówki (lub ciemnego, chłodnego miejsca) i po tygodniu zajadamy jako dodatek do potraw czy piwa.

marynowany ser czechy

camembert marynowany przepis

Danie proste jak but, ale naprawdę świetny smaczny dodatek. Cieszę się, że go odkryłem i w mojej lodówce już marynuje się kolejna partia, a przy najbliższej wizycie w Czechach niedługo, mam zamiar zrobić mały zapas Hermelinów :).

marynowany camembert jak zrobić

9 thoughts to “Marynowany Hermelin / Camembert (Czechy)”

    1. Camembert i hermelin to dwa różne sery, aczkolwiek bardzo podobne do siebie. A że hermelin w PL dostać trudno, dlatego śmiało można go zastąpić zwykłym camembertem który dostępny jest w każdym sklepie prawie :).

    1. No i to jest ciekawy pomysł! Nie myślałem o tym, ale rzeczywiście kilka razy w programach kulinarnych/książkach itd parę potraw z tamtych regionów wpadło mi w oko. Może polecisz coś konkretnego? Chętnie powalczę z tematem :).

    1. Hmm, no to chyba trzeba będzie spróbować, bo hermelin marynowany posmakował mi na tyle, że marynuję już trzecią partię właśnie ;).

  1. Tradycyjnie hermelin przygotowuje się w niego inny sposób. Ser należy przeciąć wzdłuż na pół (uzyskać 2 koła), w środku natrzeć papryką w proszku, czosnkiem i ewentualnie ziołami i złożyć ponownie w 1 całość. Układamy w słoiku (można jeden na drugim) i zalewamy olejem (nie oliwą), można dorzucić cebulkę czy paprykę do oleju. No i marynujemy, im dluzej tym ser będzie bardziej kremowy 🙂
    Pozdrawiam i czekam na dalsze przepisy!

    1. Tak właśnie zrobiłem w kolejnym podejściu i był super, ale wymaga sporego słoika, żeby się to mogło udać ;). Na święta zrobiłem inną wersję jeszcze. Pokroiłem hermelina na 6 części (takie trójkąty) i obtoczyłem je w płatkach chilli, czosnku i tak marynowałem i też bardzo fajne! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *