Pilaf z Ananasem (Rosja)

Dziś pierwszy, ale z całą pewnością nie ostatni z przepisów kuchni wschodu (choć w wersji raczej mało tradycyjnej, ale do takowej jeszcze wrócę ;)).

Postanowiłem, że spróbuję swojego szczęścia w konkursie organizowanym przez Uncle Ben’s i ugotuję coś fajnego z ryżem. Nie chciałem jednak próbować czegoś co już jadłem, dlatego postawiłem na Pilaf (pilaw) z ananasem, kalafiorem i ciecierzycą. Tak więc dziś danie wegetariańskie, ale śmiało możecie dodać tam np wołowiny. 

pilaf soczewica ananasProste, jednogarnkowe danie, które może leżakować w lodówce kilka dni, więc jeśli nie macie czasu na gotowanie, to poniższy Pilaf będzie dla Was idealny ;).

Lista zakupów:

  • Pół kalafiora (użyłem 450g mrożonego, ponieważ nie mogłem dostać świeżego)
  • Szklanka zielonej soczewicy (nada się i czerwona)
  • 1 cebula
  • 125g ryżu Basmati
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • 0,5l bulionu warzywnego/drobiowego
  • 1,5 szklanki pokrojonego ananasa (użyłem ananasa z puszki)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki mleka kokosowego lub śmietany (18-30%)
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej kolendry, mielonego imbiru.
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, chilli
  • sól, pieprz

Jak przygotować Pilaf:

Krok 1: Na początek jeśli używamy kalafiora mrożonego to wyjmujemy go, płuczemy i odstawiamy, żeby już zaczął się rozmrażać. Płuczemy także dokładnie soczewicę.

Krok 2: Siekamy w drobną kostkę cebulę i czosnek. Rozgrzewamy na patelni, lub w garnku (ważne jest by patelnia/garnek były duże i miały pokrywkę bo będzie nam to potrzebne na dalszym etapie) 3 łyżki oliwy z oliwek a następnie dodajemy cebulę i po chwili czosnek.

Krok 3: Teraz do cebuli i czosnku dodajemy wszystkie przyprawy wymienione powyżej, oraz ryż (surowy!). Jeśli używamy kalafiora świeżego to dodajemy go na tym etapie. Mieszamy całość i smażymy 3 minuty, żeby ryż przeszedł smakiem aromatycznych przypraw.

Krok 4: Dodajemy soczewicę, mrożony kalafior, gorący bulion, wiórki kokosowe, oraz śmietanę/mleko kokosowe.

Krok 5: Przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu na około 15 minut.

DSCF6762

To tyle. Podane proporcje to 3 solidne porcje tego dania. Tak jak wspomniałem, można zrobić nieco więcej, bo danie smakuje równie dobrze, a nawet lepiej po dniu, lub dwóch spędzonych w lodówce.

Jeśli znacie fajne interpretacje tego dania to czekam na Wasze komentarze ;).

Najsmaczniejsze dania świata na Facebooku!

Jedna myśl na temat “Pilaf z Ananasem (Rosja)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *