prosty przepis na sos bbq

Przepis na prosty sos BBQ (USA)

Nigdy wcześniej nie robiłem samodzielnie sosu BBQ. Mimo, że te które dostępne są na sklepowych półkach lubię, to jednak zdaję sobie sprawę, że daleko im do oryginału.

Zagłębiłem się więc w temat jak zrobić domowy sos barbecue i tradycyjnych przepisów jest tak wiele, jak wielu jest kucharzy. Naprawdę różnice są znaczące. Mam zamiar oczywiście przetestować przynajmniej kilka z tych przepisów, ale postanowiłem, że zacznę od czegoś prostego i szybkiego. Dziś prezentuję Wam moją modyfikację przepisu na sos BBQ wg. Gordona Ramsaya, który przygotujecie w około 15-20 minut. 

Poziom trudności: bardzo łatwe

Koszt: niski

Czas przygotowania: 15-20 minut

 

Lista zakupów

  • Duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu (możecie zastąpić brązowym cukrem, ale jeśli macie, to warto postawić na miód)
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka octu winnego
  • pół szklanki dobrego ketchupu
  • pół szklanki passaty (można zamiast tego dać po prostu całą szklankę ketchupu)
  • 2 łyżki sosu Worcester (ja użyłem tego)
  • Szczypta soli
  • Oliwa z oliwek

Krok 1: zaczynamy od posiekania bardzo drobno cebuli, oraz czosnku. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i smażymy 2 minuty.

Krok 2: dodajemy cukier i czekamy aż zacznie się karmelizować (uważajcie by nie przypalić). Jeśli używamy miodu (co polecam) to dodajemy na patelnię i przechodzimy od razu do punktu numer 3.

Krok 3: Dodajemy wędzoną paprykę (w proszku oczywiście) i smażymy jeszcze chwilę.

Krok 4: Dodajemy resztę składników (ocet, ketchup, passatę, sos Worcester) i mieszamy przez około 8-10 minut aż sos nieco zgęstnieje. Następnie przekładamy sos do słoika i czekamy aż wystygnie.

Nie jest to pewnie najbardziej klasyczny przepis na sos BBQ. Jest natomiast bardzo, bardzo prosty a moim zdaniem smakuje o niebo lepiej niż większość sosów które możecie kupić w tradycyjnych sklepach. Co więcej pewnie za każdym kolejnym przygotowaniem będziecie dobierać nieco inaczej przyprawy i proporcje pod własny smak.

Jeśli lubicie pikantne sosy, to polecam dodać tutaj płaską łyżeczkę chilli. Ja dodałem także chilli w płatkach i świetnie się komponowało.

Tak jak wspomniałem wcześniej, nie zamierzam poprzestać na tym przepisie i w kolejnych odsłonach będę walczył z bardziej tradycyjnymi recepturami :).

domowy sos bbq

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *