risotto z cukinią - przepis

Genialne Risotto z Cukinią (Włochy)

Co prawda mój challange na 2016 rok nie zostanie zrealizowany w 100% (zakładałem, że przygotuję 52 potrawy z różnych zakątków świata, których nie jadłem nigdy wcześniej) ale mimo to, cieszę się, że podjąłem się takiego zadania, bo dzięki temu, mimo ogromnych braków wolnego czasu przygotowałem mniej więcej 25 nowych potraw w tym roku (będę je opisywał jeszcze w 2017 dla Was, obok innych, bo nie zdążyłem wrzucić wszystkich ;)). Jedną z nich było risotto z cukinią.

Może to śmieszne, ale to było w ogóle moje pierwsze prawdziwe risotto w życiu. Jadłem oczywiście wcześniej domowe risotto, ale tak naprawdę były to potrawki z ryżu, które nazywało się tak wyłącznie dla ułatwienia ;). Wiele razy słyszałem, że risotto to najtrudniejsze w przygotowaniu danie, którego często obawiają się profesjonalni kucharze.

Zgadzam się, że danie nie należy może do najłatwiejszych… ale risotto już za pierwszym razem wyszło mi tak pyszne, że całe to odkrywanie smaków w 2016 roku było warte tego by poznać ten ;). Z resztą na risotto z cukinii nie poprzestałem i swoich sił próbowałem też w innych wersjach (i zamierzam robić to dalej) ale o efektach napiszę już w kolejnych odcinkach tego bloga (śledźcie Szamam na Facebooku oraz Instagramie by nie przegapić nowych wpisów).

Powiem szczerze, zakochałem się w risotto i śmiało mogę nazwać ten przepis moim największym kulinarnym odkryciem mijającego roku!

 

Risotto z cukinią: lista zakupów (2 spore porcje)

  • 200g ryżu do Risotto (używałem Arborio)
  • 1 litr wywaru drobiowego (w wegetariańskiej wersji użyjcie warzywnego)
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 cukinia (300-400g)
  • 1/2 lampki białego wina (wytrawnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula biała
  • 2 łodygi selera naciowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • łyżka posiekanego drobno koperku
  • łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera tego typu)
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

przepis na risotto z cukinią

Risotto z cukinią – sposób przygotowania

Krok 1: Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno. Seler (wcześniej obrany z włókien) oraz cukinię kroimy w niewielką kostkę.

Krok 2: Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę, po chwili czosnek. Po minucie dodajemy także selera i smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając.

Krok 3: Dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez kolejne 3 minuty. Po tym czasie na patelnię wsypujemy ryż (oczywiście surowy!) i smażymy przez chwilę (aż ryż nie stanie się lekko tłusty).

Krok 4: Na patelnię wlewamy wino i czekamy aż odparuje. Po tym czasie wlewamy chochelkę wywaru drobiowego, oraz dodajemy skórkę z cytryny. Mieszamy cały czas gotując całość na małym ogniu, aż płyn nie zostanie wchłonięty.

Krok 5: Czynność z kroku 5 powtarzamy aż do wykorzystania całego wywaru drobiowego (cierpliwość wskazana ;)).

Krok 6: Całość powinna zając Wam około 20 minut (tyle trwa wchłonięcie tej ilości płynu na małym ogniu). Ryż ma pozostać al dente (nie zróbcie z niego papki ;)).

Krok 7: Pod koniec gotowania dodajcie dymkę, sok z cytryny, oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 8: Wyłączamy grzanie pod patelnią i dodajemy masło, parmezan, mieszamy i od razu podajemy.

Gwarantuję Wam – tego warto spróbować! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *