Risotto z pieczarkami i balsamico

Wow, ani się obejrzałem i minęły prawie 3 miesiące od mojego ostatniego przepisu. To był intensywny czas, mało gotowania (a przynajmniej mało odkrywania nowych przepisów). Ostatnio skończyłem na risotto z cukinią w którym się wręcz zakochałem. Postanowiłem więc rozwinąć moją pasję do tego dania na kolejne wersje. Tak też trafiłem na risotto z pieczarkami i octem balsamicznym.

O ile risotto z cukinią powinno zasmakować niemal każdemu, tak wersja z pieczarkami i w szczególności z octem balsamicznym jest już bardziej specyficzna. Gwarantuję jednak, że fajni włoskich połączeń smaków (gdzie balsamico to przecież typowy dodatek) pokochają to danie. 😉

Risotto to danie które wymaga cierpliwości i odrobiny wprawy, ale naprawdę jest proste, tanie i suuuper smaczne, dlatego nie bać się. Gotować! 🙂

Risotto z piczarkami i octem balsamicznym – lista zakupów (2 porcje)

  • 200g ryżu Arborio
  • 250g pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • kieliszek białego wina
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartego parmezanu (lub podobnego sera)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Risotto z pieczarkami – sposób przygotowania

Krok 1: rozgrzewamy oliwę na patelni i dodajemy posiekany czosnek.

Krok 2: dodajemy ryż i czekamy aż oliwa przyklei się do niego (cały czas mieszając).

Krok 3: dodajemy białe wino i podgrzewamy na średnim ogniu aż odparuje praktycznie całkowicie (mieszacie dalej, prawda? :D)

Krok 4: dolewamy chochelkę bulionu i cały czas mieszając czekamy aż ryż wchłonie cały płyn, czynność tę powtarzamy aż do zużycia całego bulionu, w międzyczasie jednak zajmijcie się krokiem 5.

Krok 5: pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy 1 łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki (od razu gdy masło tylko się roztopi, nie smażcie go!). Dodajemy sól i pieprz, smażymy kilka minut do zmięknięcia, następnie dodajemy ocet balsamiczny i smażymy jeszcze przez minutę.

Krok 6: Gdy ryż wchłonie już cały bulion zdejumujemy go z ognia, dodajemy parmezan, masło, pieczarki, posiekaną natkę, mieszamy i podajemy od razu! 😉

Krok 6 i 1/2: Jeśli jeszcze zostało Wam jakieś wino to wiecie co z nim zrobić. 😛

Jak widzicie risotto z pieczarkami nie jest szczególnie skomplikowaną sprawą. Właściwie jeśli będziecie pamiętali o mieszaniu to ciężko tu coś zepsuć. 😉PRZEPIS NA RISOTTO Z PIECZARKAMI

Jedna myśl na temat “Risotto z pieczarkami i balsamico

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *