Shepherd’s Pie (UK)

Kuchnia brytyjska nie należy do najpopularniejszych. Moim zdaniem jednak mimo, że nie najwykwintniejsza to jest ona całkiem ciekawa. Dania proste, bez zbędnej filozofii, wszystko nastawione wyłącznie na odpowiedni smak.

Dzisiaj przepis na Shepherd’s Pie czyli klasyczny angielski placek pasterski. To taka (moim zdaniem) fajniejsza wersja zapiekanki ziemniaczanej.

Niestety mój znakomity aparat wciął większość zdjęć (dodam je przy kolejnych próbach :)).

Przedstawiam Wam wersję podstawową, czyli minimum możliwych warzyw, natomiast możecie tam dodać cokolwiek.

przepis na shepherd's pieKoszt: średni

Poziom trudności: średni (jest trochę zabawy, ale ogólnie ciężko to zepsuć)

Lista zakupów:

  1. 1kg ziemniaków
  2. mielona jagnięcina (niestety ciężko ją dostać więc możecie użyć śmiało wołowiny) 500g
  3. duża cebula
  4. żółtko
  5. 2 spore marchewki
  6. 150ml mleka
  7. 200ml bulionu warzywnego
  8. 1 mała papryka
  9. 2 ząbki czosnku
  10. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  11. Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka ostra (opcjonalnie)

Krok 1: obieramy ziemniaki i zaczynamy gotować.

Krok 2: rozgrzewamy oliwę/olej i podsmażamy mięso. Kiedy nieco się zetnie dodajemy warzywa (w moim przypadku cebula i papryka) oraz czosnek i smażymy jeszcze kilka minut.

Krok 3: dodajemy koncentrat, mieszamy i zalewamy bulionem. Mieszamy i czekamy aż odparuje większość wody.

Krok 4: ugotowane ziemniaki rozgniatamy, dolewamy mleka oraz dodajemy gałki, soli i pieprzu. Teraz do ziemniaków dodajemy żółtko (pozwoli osiągnąć fajny efekt chrupkiej, zrumienionej skorupki).

Krok 5: do naczynia żaroodpornego (ja np użyłem formy na tartę) przekładamy masę z mięsa i warzyw, na to ziemniaki które rozprowadzamy widelcem/łopatką etc możliwie najdokładniej.

Krok 6: Shepherd’s Pie robimy w dość niskiej temperaturze. Termoobieg to jakieś 180-190 stopni przez 20-25 minut (do momentu aż ziemniaki będą odpowiednio zarumienione).

Krok 7: szamamy!

shepherd's pie jak zrobićTo tyle. Danie proste jak but. Najwięcej roboty to tutaj obieranie ziemniaków a później dość czasochłonne ich gotowanie. Poza tym jest łatwo, szybko i przyjemnie. Ciężko też sobie wyobrazić, że komuś nie będzie to smakować :).

PS: Wybaczcie mało regularne wpisy. Mam nadzieję, że w najbliższym czasie będzie więcej czasu na gotowanie ciekawych dań a tymczasem zapraszam na blogowego fejsa i do proponowania ciekawych dań z różnych zakątków świata za które powinienem się zabrać.

4 myśli na temat “Shepherd’s Pie (UK)

    1. Ja kocham makarony, ale już zapiekanki makaronowe średnio (oprócz lassagne oczywiście). Ziemniaczane też mi nie leżą, ale ziemniaki w takiej formie mnie przekonały zdecydowanie :).

    1. No może i masz rację, jest to proste danie, ale będą tutaj pojawiały się jeszcze łatwiejsze czasami (bo uwielbiam kuchnię pyszną i bez udziwnień :)) więc chciałem zostawić sobie zapas w ocenie ;).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *