przepis na Spaghetti Crudaiola

Spaghetti Crudaiola

Niestety względy czasowe sprawią, że na pewno nie uda mi się ukończyć mojego małego challange kulinarnego w regulaminowym czasie i nie zrobię 52 klasycznych potraw z różnych części świata w tym roku.

Jednak nie ma tego złego, mimo braku czasu challange i tak zmotywował mnie do odkrycia w tym roku kilkudziesięciu niezwykłych potraw, więc na pewno w 2017 wciąż odkrywanie smaków będę kontynuował (choć już bez narzucania sobie celów ilościowych, ponadto nie chcę niczego ograniczać, bo niektóre przepisy aż prosiły się o eksperymenty i inwencję własną ;)).

Dziś jedno z moich najciekawszych kulinarnych odkryć 2016 a mianowicie Spaghetti Crudaiola (inspirowałem się przepisem z bloga Filozofia Smaku). Uwielbiam makarony, szczególnie we włoskim wydaniu, ale to było spaghetti zupełnie inne niż wszystkie które jadłem wcześniej.

Dlaczego? Spaghetti Crudaiola to danie, gdzie jedynym elementem który poddajemy obróbce termicznej (konkretnie gotowaniu) jest makaron. Całą resztę serwujemy w stanie surowym i na zimno!

Z tego też względu Crudaiola to raczej fajna propozycja na ciepłe dni, szczególnie, że dobrze mieć w tym przypadku dostęp do świeżych warzyw.

 

Spaghetti Crudaiola: lista zakupów (2 porcje)

  • 200g makaronu spaghetti
  • 125g pomidorów koktajlowych
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1-2 łyżeczki kaparów (ja lubię więc dałem dwie ;))
  • świeża bazylia w listkach
  • ząbek czosnku
  • 70ml dobrej oliwy extra virgin
  • szczypta orygano

Spaghetti Crudaiola – sposób przygotowania

To naprawdę bardzo prosty przepis, choć potrzeba nieco czasu na marynowanie ;).

Krok 1: pomidorki przekrawamy na połówki, a paprykę kroimy na cienkie paski. Czosnek siekamy (dobrze jest go zgnieść nożem) a bazylię rwiemy na kawałki.

Krok 2: Do miski wrzucamy warzywa z kroku 1, dodajemy kapary i zalewamy całość oliwą w niewielkiej miseczce. Przykrywamy talerzykiem/folią i do lodówki najlepiej na całą noc (minimum kilka godzin).

Krok 3: Gdy warzywa są już zamarynowane, gotujemy makaron al dente, dodajemy warzywa wraz z oliwą, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy solą i pieprzem.

Krok 4: Spaghetti Crudaiola gotowe. Jak widać dania nie da się zepsuć, ale koniecznie polecam spróbować całości choć raz w życiu :).

Dziś zaktualizowałem także logo bloga. Zerknijcie koniecznie na fanpage :).

jak przygotować Spaghetti Crudaiola

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *