kurczak zielone curry

Zielone Curry z Kurczakiem (Tajlandia)

Długo zabierałem się za zrobienie tego dania, bo wydawało mi się skomplikowane i czasochłonne. Okazało się, że wcale tak nie jest i wyszło świetnie już przy pierwszej próbie. Zielone curry z kurczakiem to właściwie temat rzeka. Jeśli opanujecie bazę, to dodatki mogą być dowolne.

Uważa się, że to danie bardzo ostre, ale to w dużej mierze zależy od tego jaką macie pastę i czy (oraz w jakiej ilości) dodacie paprykę chilli. Równie dobrze można zrobić to danie w wersji łagodnej, albo bardzo umiarkowanie pikantnej (moje takie było). składniki na zielone curry z kurczakiem

Składniki do zrobienia tego dania w większości są łatwo dostępne. Ostatnio nie ma większych problemów jeśli chodzi o pastę curry, czy mleko kokosowe. Również ceny tych składników są bardzo znośne (jeśli chodzi o mleko kokosowe to polecam np te z tygodnia azjatyckiego w Lidlu, kosztuje wtedy chyba 3,33 o ile dobrze pamiętam).

Lista zakupów:

  1. Mleko kokosowe (puszka = 400ml)
  2. Zielona pasta curry (potrzebujemy około 2 łyżki)
  3. Pierś z kurczaka (400-500g)
  4. Bulion warzywny (150ml)
  5. Limonka (1 sztuka)
  6. Brązowy cukier (1 łyżeczka)
  7. Sos sojowy (najlepiej jasny – 1 łyżka)
  8. Olej
  9. Czosnek
  10. Pieprz
  11. Ryż biały

Dodatki warzywne:
w mojej wersji:
12. Marchewka (1szt.)
13. Cebula (1 szt.)
14. Papryka czerwona (1szt.)

Opcjonalnie (co kto lubi :))
15. Fasola zielona
16. Zielona papryka chilli (bardzo fajna, akurat nie mogłem dostać kiedy tworzyłem wersję do przepisu, ale warto :))

kurczak w curry zielonym

Krok 1: Cebulę kroimy w piórka a dwa ząbki czosnku w cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej (2-3 łyżki) na patelni (a jeszcze lepiej w woku jeśli posiadacie) i smażymy wyżej wspomnianą cebulę i czosnek.

Krok 2: Do cebuli i czosnku dodajemy pozostałe warzywa. Marchewkę (pokrojoną w cienkie słupki) i paprykę czerwoną.

Krok 3: Teraz dodajemy pastę curry. Pamiętajcie o mieszaniu by się nie przypaliła. I tak przez około minutę, lub dwie.

Krok 4: Kiedy cała wasza kuchnia przeniknie już charakterystycznym zapachem zielonej pasty curry, to czas na bulion i mleko kokosowe. Wlewamy oba płyny na patelnię i mieszamy delikatnie aż całość nie zacznie się gotować.

Krok 5: Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do całości. Gotujemy tak przez kilkanaście minut aż kurczak będzie ok (tutaj wiele zależy jak grubo go pokroicie).

Krok 6: Pod koniec gotowania dodajemy cukier, sok z limonki (jeśli jest niewielka to możecie dodać całą, z większej proponuję połowę soku) oraz sos sojowy (dałem trochę więcej niż napisałem wyżej, bo lubię :)). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty i gotowe.

przepis na kurczaka w zielonym curryZielone curry z kurczakiem podajemy najczęściej z ryżem. Danie jest naprawdę proste a smak… coś pięknego. Naprawdę polecam spróbować!

jak zrobić zielone curry z kurczakiem

5 myśli na temat “Zielone Curry z Kurczakiem (Tajlandia)

  1. Zrobione! Prościutkie jak zawsze 🙂 Ale jakie to było doooobre! I ostre akuracik, darowałam sobie dodatkowe chilli 🙂

    1. Jak dłużej pogotujesz to będzie bardziej skoncentrowany i gęstszy, ja osobiście taki lubię najbardziej. A do takiego curry zwyklę dodaję jeszcze cukinię pokrojoną w cienkie paski. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *