TOM KHA GAI przepis

Zupa Tom Kha Gai (Tajlandia)

Dziś w ramach challange 2016 postanowiłem zrobić tajską zupę Tom Kha Kai. Ogólnie azjatyckie zupy to temat który mam zamiar jeszcze nie raz w tym roku zgłębiać, bo ich smaki to zupełnie co innego niż to co znamy z europejskiej kuchni (choć mam zamiar w ramach challange zrobić także francuską zupę cebulową z prawdziwego zdarzenia :)).

Zupę tę przygotowuje się podobnie jak np zielone curry z gotowej pasty Tom Kha. Korzystałem z pasty Kanokwan, którą można już kupić w większości sklepów. Nie wiem czy tak jak w przypadku zielonych i czerwonych past curry można dostać Tom Kha innych marek szczerze mówiąc.

Lista zakupów:

  1. Mleko kokosowe (puszka = 400ml)
  2. Saszetka pasty Tom Kha
  3. Pierś z kurczaka (150-200g)
  4. Trawa cytrynowa (1 łodyga) = można zastąpić pastą z trawy
  5. Limonka (1 sztuka)
  6. Trzcinowy cukier (1 łyżeczka)
  7. Sos rybny (1 łyżka)
  8. Papryczka chilli
  9. Starty imbir (1 łyżeczka)
  10. Kolendra (kilka listków)
  11. Grzybki mun (40-50g suszonych)

Przygotowanie:

Krok 1: Zaczynamy od namoczenia grzybków Mn (lub Shiitake). Pierś z kurczaka czyścimy zalewamy około 1l wody a następnie gotujemy.

Krok 2: Na tarce ucieramy imbir, a trawę cytrynową rozgniatamy. Czosnek siekamy. Wszystko dodajemy do garnka z kurczakiem. Po chwili dodajemy posiekaną papryczkę chilli i sos rybny.

Krok 3: Gotujemy całość mniej więcej 45 minut na małym ogniu.

Krok 4: Wyciągamy mięso i studzimy je.

Krok 5: Do wywaru dodajemy pastę, mleko kokosowe, ugotowane grzybki mun i gotujemy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojone w paski mięso, kolendrę, oraz sok z limonki i podajemy :).

 

Jak widać zupa jest stosunkowo prosta. Smak jest trudny do opisania, bo mieszają się tutaj aromaty bardzo intensywne, kwaśne i pikantne (ale to nie jest piekielnie ostra zupa, tak więc spokojnie :)). Moim zdaniem zupa Tom Kha Gai to danie, którego warto spróbować choć raz. Ja na pewno na jednym razie nie poprzestanę :).

DSCF5586

7 thoughts to “Zupa Tom Kha Gai (Tajlandia)”

  1. Nie imbir a koniecznie galangal! To on wyznacza smak tej zupy w duzej mierze, a smak ma zupelnie inny od imbiru. Grzyby nie moon w zadntm wypadku bo to grzyby typowo chinskie. Moga byc wspomniane shitake a najlepiej straw lub oyster czyli nasze boczniaki 😉

    1. Dzięki za ten komentarz. Postaram się zmienić te składniki kiedy będę robił tę zupę ponownie i mam nadzieję, że smak będzie jeszcze ciekawszy wtedy 😉

    1. Dzięki wielkie! Osobiście lubię odkrywać ciekawe, czasem dziwne smaki, więc myślę, że będzie interesująco w przyszłości. Niedługo powinienem mieć więcej czasu na gotowanie i pisanie, więc i przepisów będzie więcej 😉

  2. Co jutro robicie na obiad? Ja upichce rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *